Talojakamot

Talojakamo - tietoturvan kriittinen piste

 

Taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen talojakamoiden uusi käyttäjäystävällinen lukitussuositus helpottaa asukkaiden viestintäsalaisuuden turvaamista.

 

Miten turvallinen kodin nettiyhteys on, kun asukkaat tekevät nykyisin yhä enemmän etätöitä tai maksavat laskuja verkkopankissa kotoa käsin? Tietoturvallisuuden heikoin lenkki voi olla esimerkiksi talojakamo, jonka lukituksessa on aukko.

 

Taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen talojakamotilat kätkevät sisäänsä laitteita ja johtojen liittymäpaikkoja, joiden avulla nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet saadaan kiinteistössä toimimaan. Talojakamotiloja tarvitaan esimerkiksi antenniverkon, laajakaistan, kulunvalvonnan ja ovipuhelimien toiminnan takaamiseksi.

 

Valtakunnalliset teleyritykset, Viestintävirasto, Finanssialan Keskusliitto, Yrityssuojeluyhdistys ry, Suomen Turvaurakoitsijaliitto, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto yhdistävät asiantuntemuksensa työryhmässä, joka määrittelee kiinteistöjen teletilojen turvallista lukitusta. Yhteistyö juontaa juurensa jo vuoteen 1994 jolloin Finnet-yhtiöt ja Telecom Finland Oy (nykyinen TeliaSonera) sopivat talojakamoiden yhteisestä lukitussarjasta. Nykyinen ns. KTL1E-työryhmä on perustettu ylläpitämään ja kehittämään valtakunnallista kiinteistöjen talojakamotilojen lukitusjärjestelmää.

 

Työryhmän uusin suositus talojakamotilojen lukintaan (= KTL1E) on elektromekaaninen, etäohjelmoitava ABLOY PROTEC CLIQ -järjestelmä. CLIQ-avaimella aukeaa sekä talojakamo että reittiavaimen sisältävä avainsäilö. Reittiavaimen avulla huoltohenkilöt pääsevät kiinteistössä tarvitsemiinsa kohteisiin, muun muassa talojakamotilan ovelle. Lukostoa hallinnoi Yrityssuojeluyhdistys ry.

 

Talojakamotilojen lukituksessa on vuodesta 2011 lähtien siirrytty asteittain elektromekaaniseen ABLOY PROTEC CLIQ -järjestelmään. Aiempi lukitus oli mekaaninen ABLOY PROTEC (= KTL1). Uusi PROTEC CLIQ -avain sopii mekaanisen jyrsintänsä puolesta vanhoihin KTL1-lukkoihin, mutta elektronisen tunnisteen myötä avaa myös uudet lukot.

 

Uuden lukitusjärjestelmän edut talojakamolukituksessa

 

Uusi lukitus parantaa turvallisuutta ja helpottaa asiaankuuluvien ammattilaisten pääsyä talojakamoihin. ABLOY PROTEC CLIQ –järjestelmä mahdollistaa avainten kulkuoikeuden myöntämisen määräajaksi. KTL1E-avainten kulkuoikeus on voimassa 30 vuorokautta seinäyksikössä päivittämisestä.

 

Työryhmässä sovitut kulkuoikeuksien muutokset astuvat voimaan kun käyttäjä päivittää avaimensa seinäyksiköltä. Näin varmistetaan, että toimivia avaimia on vain asianmukaisten henkilöiden hallussa. Avaimen kadotessa kulkuoikeuksia ei uusita, eikä avain toimi uudistetuissa talojakamoiden lukituksissa.

 

Järjestelmän etuja ovat huolettomuus, ajan ja kustannusten säästö. Esimerkiksi riskit väärinkäytöksiin vähenevät ja tarvittaessa niitä pystytään selvittämään kulkuraporttien avulla. Ovenavauskustannukset pienenevät, koska huoltohenkilöstöä ei enää tarvita ovia avaamaan, jolloin vältytään kalliilta odotusajalta. Myös teleurakoitsijan turhat käynnit/odotusajat poistuvat.

 

Milloin talojakamoissa on tarvetta käydä?

 

Talojakamoissa käydään antenniverkon muutosten ja operaattoreiden asennusten yhteydessä, jotka todennäköisesti lisääntyvät kiinteistöjen sisäverkkojen uudistumisen myötä. Teleurakoitsijat käyvät talojakamoissa huoltamassa, asentamassa uusia ja poistamassa vanhoja laitteita sekä korjaamassa vikoja. Lisäksi talojakamoissa käyntejä vaativat muut tukijärjestelmät, kuten kulunvalvonta ja ovipuhelimet.

 

KTL1E-lukitus

 

Turvallinen lukitus suojaa taloyhtiön talojakamotiloja ja turvaa viestintäsalaisuutta.

Reittiavaimen sisältämä avainsäilö aukeaa ABLOY PROTEC CLIQ –avaimella. Reittiavaimella kuljetaan talojakamolle, jonka ovessa on jälleen PROTEC CLIQ –lukko.

Elektromekaanisen KTL1E- avaimen käyttöoikeus on 30 vuorokautta.

Kiinteistön omistaja saa sarjoituksen yhteydessä kaksi lukkokohtaista avainta, jotka sopivat kiinteistön avainsäilöön ja talojakamoon.

Teleyritykset ja teleurakoitsijat voivat tilata elektromekaanisia avaimia Yrityssuojeluyhdistyksen kautta (www.yrityssuojelu.fi), joka hallinnoi lukostoa.

 

Abloy KTL1E- lukkoihin liittyvissä kysymyksissä ja tilauksissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

Lähde: Suomen Turvaurakoitsijaliitto

 

 

 

 

 

PÄIVYSTYS 24/7

03 2541 600

 

Pirkanmaan alueen lukkoseppäpäivystys 24/7

 

Lue lisää ›

 

 
Sulje sivuvalikko
Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä